GULCA KATLİAMINI UNUTMADIK

//GULCA KATLİAMINI UNUTMADIK

Genç İmam Hatipliler Derneği, Gulca Katliamı’nın 18. yıldönümünde Çin Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yaparak bu ülkeyi protesto etti.

Genç İmam Hatipliler Derneği, insanlık tarihinin en büyük katliam ve zulümlerinden biri olan Gulca Katliamı’nın 18. yıldönümünde Çin Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yaparak, bu ülkeyi protesto etti. Geçen sene de Doğu Türkistan’la ilgili imza kampanyası düzenleyen Genç İmam Hatipliler Derneği adına basın açıklamasını Derneğin Genel Başkanı Muhammet Samet Akkaya yaptı. Basın açıklamasında İmam Hatipliler ”Türk ve Müslüman Doğu Türkistan”, ”Gulca’da akan kan Çin’i boğacak”, ”Hepimiz Uygur’uz üç yüz milyonuz” şeklinde sloganlar attı.

GULCA’DA NE OLMUŞTU?            

5 Şubat 1997 günü Kadir gecesi münasebetiyle Kur’an okumak için toplanan bir grup Doğu Türkistanlı kadın, Çin polisi tarafından evlerine düzenlenen gece baskınıyla tutuklandı. Dini vecibelerini yerine getirmekten başka bir amaç gütmeyen Uygur kadınlarının bir kısmı olay yerinde dövülerek, bir kısmı ise götürüldükleri karakolda işkenceye maruz kalarak can verdi. Soykırım suçlusu Çin hükümeti tarafından toplantı yasağını ihlal etmekle suçlanan Uygur kadınlarına yapılan zulmü protesto etmek amacıyla binlerce Uygur Türkü toplandı. Çin polisi, önce öldürülen kadınlardan ikisinin cesedini karakol önünde bekleyen kalabalığın önüne attı. Ardından kalabalığı kuşatan silahlı Çin kuvvetleri dört bir yandan yaylım ateşine başladı. Olayları takip eden yabancı habercilerin gözleri önünde 400’den fazla Uygur Türkü Çin polisinin açtığı ateş sonucu şehit edildi.